Bydgoszcz. Debaty europejskie na antenie radia PiK

Od 3 do 6 czerwca na antenie Polskiego Radia Pomorza i Kujaw trwały debaty europejskie, do których zapraszano kandydatów na posłów do Parlamentu Europejskiego z różnych opcji, startujących w okręgu nr 2 - województwo kujawsko-pomorskie.

Debaty sformatowane tematycznie obejmowały kluczowe zagadnienia, jakie podjąć będzie musiał Parlament Europejski w nowej kadencji.

Pierwsza debata, 3 czerwca poświęcona była tematyce bezpieczeństwa w Unii Europejskiej. Z ramienia KKW Lewica uczestniczył w dyskusji lider listy Piotr Kowal z Włocławka.

debata pik1   debatapik3

We wtorek kandydaci na posłów rozmawiali o gospodarce UE – między innymi o tym, jak zwiększyć jej konkurencyjność. W tej dziedzinie w imieniu Lewicy wypowiadała się Alicja Wojtyna-Jodko z Bydgoszczy (nr 6 na liście).

Posłuchaj

W trzeciej debacie tematem były zagadnienia klimatu, ochrony środowiska, naprawy programu „Zielony ład”, odejścia od paliw kopalnych. W tej sferze zagadnień KKW Lewicy reprezentował Mateusz Orzechowski, najmłodszy kandydat Lewicy, zajmujący miejsce trzecie na liście wyborczej.

Posłuchaj

Debata czwarta, szóstego czerwca, przebiegała pod znakiem pytania: Jaka powinna być Europa? W dyskusji w imieniu KKW Lewicy odpowiadał na to pytanie kandydat z ostatniego miejsca na liście wyborczej Marek Jopp z Torunia.

Fot. www.radiopik.pl

Opr. nim, 6 czerwca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!