Bydgoszcz. Postulat do PE: zakaz darmowych staży i praktyk

Dzisiaj na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy spotkali się z dziennikarzami kandydaci na posłów do Parlamentu Europejskiego z KKW Lewicy. Obok lidera kujawsko-pomorskiej Lewicy Piotra Hemmerlinga, sekretarza wojewódzkiego Zbigniewa Welenca oraz współprzewodniczącego RM w Bydgoszczy Mirosława Kozłowicza – grupa młodzieży, reprezentującej Młodą Lewicę i Federację Młodych Socjaldemokratów.

Tematem dzisiejszej konferencji był postulat Lewicy niesiony do Parlamentu Europejskiego – by zakazać w Polsce i Europie procedury odbywania staży absolwenckich przez młodych ludzi wchodzących do zawodu bez wynagrodzenia. Postulat ten już rok temu podnoszony był na wielu wiecach i kampaniach wyborczych przez młodzieżówki Lewicy – Młodą Lewicę i FMS.

Jest on w tej chwili sztandarowym postulatem najmłodszego kandydata na posła do Parlamentu Europejskiego z Lewicy – Mateusza Orzechowskiego. Mateusz mówił o tym w Toruniu, gdzie na spotkaniu przedwyborczym pokazując banknot 10-złotowy oświadczał, że to niby nic, ale stażyści nie zarabiają nawet tyle. Rozmawiał o zakazie bezpłatnych staży także we Włocławku. Tam w porozumieniu z obecnym prezydentem miasta Krzysztofem Kukuckim (Lewica) ogłosili wspólnie na konferencji prasowej, że we Włocławku obowiązuje zakaz bezpłatnych staży i praktyk w Urzędzie Miasta. To taka symboliczna decyzja (fot. poniżej).

445745661 1093138109016598 607252662370791270 n   bydg konf mlodzi2 klik foto

Dzisiaj na Wyspie Młyńskiej Mateusz Orzechowski również apelował do samorządowców, by odstąpili od zasady darmowych staży w urzędach miast i gmin, a stawka wynagrodzenia za staż wynosiła 3500 zł.

Mateusz Orzechowski jest grudziądzaninem, wiceszefem Młodej Lewicy, kandyduje w okręgu nr 2 z pozycji trzeciej, tuż za liderem listy Piotrem Kowalem samorządowcem z Włocławka i radną z Bydgoszczy Anną Zofią Mackiewicz.

Jego priorytety wyborcze – to zapewnienie Polkom i Polakom płac na europejskim poziomie, zakaz darmowych staży i praktyk i utworzenie Europejskiego Funduszu Budowy Mieszkań.

Obejrzyj filmik z konferencji w Bydgoszczy TUTAJ

Opr. nim, 5 czerwca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!